ponedeljek, 26. november 2018

OČALA PRI SKOTOPIČNEM SINDROMU - STROKOVNA POJASNILA


V prejšnji objavi sem delila zgodbo o otroku, ki so mu proti simptomom skotopičnega sindroma pomagala že navadna očala z lečami, pobarvanimi z ustrezno barvo. Takšna rešitev je finančno bistveno lažje dostopna (veliko družin je danes na tesnem z denarjem, zdravstveno zavarovanje pa tega ne krije), vendar ima svoje pasti. Oglasile so se prijazne sodelavke Inštituta za skotopični sindrom in podale podrobnejša strokovna pojasnila. Preberite jih spodaj. Vir: https://www.facebook.com/institutzaskotopicnisindrom/

Pojasnilo Inštituta za skotopični sindrom, Irlen klinike Slovenija
 

Poznamo več primerov barvanja stekel, ko ni bil izmerjen natančni odtenek barve, ki odpravlja simptome skotopičnega sindroma, a so bili neuspešni, otroci teh očal niso mogli nositi oz. so jih lahko nosili le krajši čas, zato so se odločili za testiranje na našem inštitutu, kjer so se potem s pravim odtenkom težave močno omilile ali odstranile. Barvanje stekel s približnim odtenkom barve folije res lahko do neke mere pomaga, lahko ne pomaga nič, lahko pa težave poveča oz. povzroči dodatne.

Starši, katerih izkušnjo je delila avtorica tega prispevka, so imeli res srečo, da se je vse tako dobro razpletlo in njihov otrok ne potrebuje Irlen barvnih očal. Nekaterim tudi zelo pomagajo sončna očala, a bistvo Irlen barvnih filtrov je v tem, da z njimi ne glede na to, kakšne barve je odtenek in kako temen je, oseba s skotopičnim sindromom vidi svet enako kot brez njih: bela je še vedno bela, zelena je zelena itn., pri vseh osvetlitvah, tako pod fluorescentnimi ali neonskimi lučmi kot v mraku je enako dobro, je sproščena in umirjena. To tudi pomeni, da so filtri točno to, kar naši možgani potrebujejo, in da jih lahko zaradi tega nosimo ves čas. Očala, skozi katera ves čas vidimo svet pobarvan npr. v modro, nam na dolgi rok škodijo, saj možganom pošiljajo izkrivljene informacije. 


Pomembno je vedeti tudi, da po metodi Irlen očala niso vedno enaka barvi folije. Imamo npr. 10 oseb, ki jim pri branju odlično pomaga zelena folija, vsakemu od njih pa bo na testiranju za barvne filtre določen nekoliko drugačen odtenek barve za očala, pri čemer tudi ne bodo vsi zelene barve. Drugače je namreč, če gledamo le od površine odbito barvo (preko belega papirja položena barvna folija), ali gre za filter, skozi katerega se filtrira vsa svetloba, ki pride do možganov (kar omogočajo barvni filtri).


Staršem, ki jim je uspelo uspešno barvanje brez natančne izmere odtenka zato svetujemo, da otroka vprašajo, ali je svet skozi ta očala obarvan ali ne. Če ni, je v redu, če je, pa z veliko gotovostjo lahko trdimo, da bi natančnejši odtenek za otroka prinesel še več koristi, predvsem na dolgi rok. Vsaki možgani so namreč individualni in pri skotopičnem sindromu potrebujejo zelo natančno prilagoditev barvnega spektra. Tako tudi osebe, ki jim približno določena barva nekoliko pomaga, pravzaprav ne izvedo, kakšen izjemen učinek bi na funkcioniranje celotnega telesa imeli individualno določeni barvni filtri Irlen.


O barvanju očal s približno barvo spregovori v intervjuju za časopis priznanega specialnega pedagoga, predavatelja in pisatelja Marka Juhanta Po pameti tudi dr. Emil Oblak, optometrist iz Ljubljane. Izobraževal se je na očesni kliniki v Glasgowu, ki je center za skotopični sindrom na Škotskem, ter zanj pravi, da ni ne nevarno ne usodno, a ne odpravi težav skotopičnega sindroma. Res jih lahko omili, se pa zgodi, da povzroči celo nove težave.


To so potrdile tudi raziskave, ki so zaradi zagotavljanja verodostojnosti rezultatov poleg preverjanja učinkov Irlen filtrov pri osebah s skotopičnim sindromom vključile tudi kontrolne skupine, in sicer: osebe brez skotopičnega sindroma in osebe s skotopičnim sindromom z »barvnimi očali«, ki niso bila njihov individualno določen barvni odtenek. Pokazalo se je, da je učinek individualno določenega odtenka filtrov pri osebah, ki imajo skotopični sindrom, bistveno večji kot pri kontrolnih skupinah. (O'Connor, P. D., Sofo, F., Kendall, L. in Olsen, G. (1990). Reading disabilities and effects of colored filters. Journal of Learning Disabilities. 10/23, str. 597 – 603).

Prav je, da starši, ki bi se utegnili znajti pred enako dilemo, kje in za koliko denarja zagotoviti otroku s skotopičnim sindromom barvna očala, razumejo, da so optiki specialisti za oči, ne za možgane in večinoma ne poznajo Irlen metode. Ker se skotopični sindrom zgodi v vizualnem delu možganov, je potrebno najprej razumeti, kaj se v njih dogaja, da bi lahko ustrezno pomagali.

Tako certificirani Irlen presojevalci, ki ugotavljajo stopnjo skotopičnega sindroma (blažja, zmerna ali težja oblika) in ugotovijo, s katero barvno folijo lahko olajšamo branje, kot certificirani Irlen diagnostiki, ki določamo individualni barvni Irlen filter, delamo po Irlen metodi, ki temelji na dobrem poznavanju odzivov možganov.


Tudi starši, katerih zgodbo beremo v tem prispevku, so najprej obiskali enega od certificiranih Irlen presojevalcev, ki je opravil osnovno stopnjo testiranja. Te stopnje na Inštitutu za skotopični sindrom trenutno ne opravljamo, saj imamo predolgo čakalno vrsto za testiranje za individualne barvne filtre. Cena osnovnega testiranja je v vseh delih Slovenije enotna, vsakokrat pa odvisna od trajanja testiranja in zahtevnosti primera, vsi presojevalci pa delajo v tesnem sodelovanju z našim inštitutom, so se pri nas izobraževali ter se pri nas tudi stalno strokovno izpopolnjujejo.


O uspehu Irlen metode poročajo tudi posnetki s predavanja, ki smo ga organizirali v mednarodnem tednu ozaveščanja o skotopičnem sindromu oktobra letos v Trubarjevi hiši literature. Razlike v branju z Irlen barvnimi očali in brez njih ter osebna pričevanja uporabnikov Irlen barvnih očal o počutju z njimi, govorijo sami zase (posnetki branja od 1.01 minute naprej, izkušnje pa za tem). Posnetek najdete na tej povezavi.


Priporočamo sistematičen pristop reševanja skotopičnega sindroma, ki zajema osnovno testiranje ugotavljanja skotopičnega sindroma in določitev barvnih folij, kadar so za odpravljanje skotopičnega sindroma (predvsem pri svetlobno občutljivih) potrebna tudi barvna Irlen očala, pa izdelavo točno izmerjenih barvnih odtenkov po Irlen metodi. Pred tem pa optometrist ali oftalmolog natančno izmerita morebitno potrebno korekcijo, optik pa svetuje pri ustrezni izbiri okvirja.

Doc. dr. Polona Kelava in Ljubica Kosmač
Direktorica in strokovna vodja Inštituta za skotopični sindrom,
Obe certif
icirana Irlen diagnostika


Več na:
www.irlenslovenia.com
www.facebook.com/institutzaskotopicnisindrom
www.irlen.com 

Ni komentarjev:

Objavite komentar