sreda, 15. marec 2017

LAŽJE UČENJE Z MOJCO


Kadar se nečesa učimo z veseljem in resničnim navdušenjem, navadno ne potrebujemo nasvetov kako se učiti, ampak učenje nekako samo steče. Drugače pa je, kadar se moramo naučiti stvari, ki nas same od sebe ne bi ’poklicale’. Povprečen šolar se, na žalost, precejšnji del svojega učnega časa otepa z brezvoljnostjo in odporom do učenja snovi, ki jo mora znati za oceno. Nekaterim niti izpiski, niti podčrtovanje, niti miselni vzorci... ne pomagajo, da bi podatki šli v glavo in tam ostali.

učenje s pomočjo sproščanja in masaže

Rešitev za takšne primere ima Mojca Stojkovič, direktorica Centra za lažje učenje in življenje; učiteljica z dvajsetletnimi izkušnjami v poučevanju; inovatorka – avtorica slovenske zaščitene blagovne znamke Freestyle learning. To je skupek učnih metod, ki otrokom in mladostnikom omogočajo motivacijsko učno izkušnjo z zabavnim učenjem še tako suhoparne učne snovi. Uporabljajo zabavne asociacije in zgodbice, vizualizacijo, metodo ustvarjalnega giba (kamor sodi tudi masaža), rime, učenje ob glasbi. K hitrejšemu učenju pripomorejo smeh, sproščenost, komunikacija in sodelovanje, so pokazale sodobne raziskave. Ni res, da je učenje lahko samo mukotrpno delo, saj lahko plešeš na svojo najljubšo glasbo ob učenju snovi! Bistvo je vzpostavitev ključa zapomnitve, s katerim učno snov kateregakoli predmeta shranimo v dolgoročni spomin. S temi načini pridejo končno na svoj račun prav kinestetični tipi učencev - tisti, ki so v običajnih šolah najbolj težavni, saj je zanje prava muka sedeti pri miru in samo poslušati.
 


Vsak odkrije najboljši način učenja zase

Vsega po malem smo pod vodstvom Mojce preizkusili pred nekaj dnevi na delavnici za starše v Mariboru: Na pomoč! Moj otrok se ne zna učiti! Na začetku smo se predstavili z gibom, da smo si hitreje zapomnili naša imena. Naučili smo se definicijo štirikotnika s pomočjo giba; vrste zob in postopek prebave s plesom; s pomočjo sličic smo v trenutku kot za šalo znali našteti vrste žil v telesu... (Saj res, v čem je smisel, da se vsega tega učijo v šolah generacija za generacijo, če pa nas večina vse skupaj spet pozabi?) Privoščili smo si tudi nekaj matematičnih formul v povezavi z zabavnimi, okusnimi in sproščujočimi asociacijami.
 

Metode Freestyle učenja so namenjene prav vsem: običajnim učencem pa tudi tistim z disleksijo, hiperaktivnim otrokom in ostalim, ki imajo učne težave. S pomočjo mentorja vsak poišče zase najboljšo metodo učenja. Freestyle - prosti slog učenja z upoštevanjem lastnosti posameznikov v njih prebuja skrite potenciale, ki jih večina učiteljev spregleda.
 

Na tečajih in svetovanjih, ki jih izvajajo Mojca in sodelavci, med drugim tudi pomagajo otrokom premagovati stres in strah ob sproščanju v relax sobi ob mirni glasbi, tako da se učenci prepustijo vodenju in vizualizaciji. Predstavijo jim več načinov učenja, od zelo aktivnega – z gibanjem ob glasbi, do zelo umirjenega učenja v alfa stanju, ko so možgani sposobni sprejemati tudi do štirikrat več novih informacij kot v običajnem beta stanju. Mojca in njen tim znajo pomagati tudi pri odpravi učnih blokad, pri tremi pred testi in spraševanjem ... Po Sloveniji izvajajo delavnice in predavanja za starše, na katerih delajo s praktičnimi primeri in odgovarjajo na vprašanja o učenju in motivaciji. 

 Mojca Stojkovič


Toliko ur presedijo v šoli, a se ne znajo učiti

Delavnica, na kateri sem bila iz radovednosti, je namenjena staršem in učiteljem, ki želijo otrokom pomagati odkriti učinkovite metode učenja. Mojca pravi, da šole na splošno niso zelo odprte za sprejemanje novosti. Žal je naš šolski sistem še vedno neprilagodljiv in predvsem nezaupljiv do novih metod poučevanja, predvsem masaž. Res škoda, kajti bolj angažiran, energičen pristop k učenju bi pripomogel ne le do boljšega znanja, ampak bi se zmanjšal tudi problem nemira v razredu: »Seveda, učitelj pa ne ve kaj narediti in kako motivirati takega učenca. Pri nas so ravno taki najbolj ustvarjalni, ker jim enostavno dovolimo, da so to, kar so. Priznamo jim, da z njimi ni nič narobe, tako da nam res ne delajo težav, ker nas začutijo, da verjamemo v njih,« pravi Mojca, ki danes z veseljem sodeluje s šolami, ki jo povabijo. Za učence ali učitelje pripravi delavnice, kjer prikaže, kako se učiti suhoparno učno snov na zabaven način.

Nekoč je bila tudi sama učiteljica v šoli. Zakaj je zapustila to pot in stopila na drugo?


Kljub temu, da je imela vso podporo ravnateljice OŠ Antona Ukmarja Koper, Gabrijele Dolinšek, da je uvajala sprostitve pred testi, masaže z učno snovjo in inovativne metode učenja v običajen pouk od 2. do 9. razreda, je čutila, da je v njej veliko večji potencial; da je v Sloveniji zelo malo ljudi, ki učencem na konkretnih primerih učne snovi povedo in pokažejo, KAKO naj se jo naučijo in zapomnijo na zabaven način. Zanjo ni bilo dovolj, da je učiteljica razrednega pouka ali učiteljica angleščine. Kot ezoterična terapevtka je vedela, da lahko naredi še veliko več in pomaga tistim, ki so trenutno šibki, kot je bila sama v najstniških letih. Vse od dvanajstega  leta naprej jo je zanimalo, zakaj nam učitelji ne povedo, KAKO si zapomiti snov na hiter način. Njeno zaznavanje, da se otroci in najstniki ne znajo učiti kljub tolikim uram, presedenim v šoli, jo je spodbudilo, da je sledila svojemu poslanstvu in razvila Freestyle učenje. Če bi bila še naprej zaposlena v šoli, bi lahko pomagala le svojim učencem, danes pa z mentorji Freestyle učenja, ki jih izobražuje v svojih tečajih, pomaga in navdušuje učence vseh starosti po vsej Sloveniji, kar ji je omogočila samostojna pot.


Čudovita učiteljica, ki vrača upanje, moč in voljo


V intervjuju za revijo Ona v septembru 2014 je med drugim povedala:

»Zame je dober učitelj tisti, ki učence med učno uro nauči bistvo, tako da se jim ni potrebno kasneje doma toliko učiti in piflati. Prav je, da bi učno snov ponovili, si o njej še kaj prebrali, ampak raziskava Emphaty map, ki sem jo pred kratkim opravila z najstniki, je pokazala, da si pri pouku premalo zapomnijo - zaradi slabih metod poučevanja in predvsem neznanja, kako si zapomniti nove podatke. Zelo enostavno je biti učitelj, ki učencem le govori, kaj se morajo naučiti in znati. Mi pa pomagamo učencem pri tem KAKO se naučiti in se pri tem še skupaj zabavamo.« 


Delavnica za starše: Na pomoč! Moj najstnik se ne zna učiti!
Mojca Stojkovič na delavnici za starše v Mariboru, marec 2017

Mojco sem doživela kot zelo toplo, energično in hkrati nežno osebo, ki globoko čuti in razume ljudi, še posebej otroke in mlade, ob tem pa ima tudi široko paleto znanj. Na njenih svetovanjih in tečajih se to odraža tako, da se otroci odprejo in na dan lahko pridejo še druge, ne samo učne težave in stiske; med sproščanjem ali masažo lahko priteče prva solza in potem Mojca preusmeri učenje v dajanje podpore, da iz nemoči zraste moč. Njeni učenci od nje odnesejo več, kot le metode učenja: v vsakem prižge takšno ali drugačno iskrico. »Moje sanje se uresničujejo, ko dajem drugim priložnost, da uresničijo svoje sanje,« je njen moto.

Več o delu Centra za lažje učenje in življenje lahko najdete na http://www.lazjeucenje.si/
ali na facebooku: https://www.facebook.com/freestyleucenje/


***

Postanite idejni podpornik ali aktivni sodelavec projekta Izboljšajmo šolstvo.

***

Ni komentarjev:

Objavite komentar