četrtek, 15. avgust 2019

PREPROSTA IGRA ZA PREMAGOVANJE BRALNIH TEŽAV


Preberite opis igre za učenje in trening povezovanja črk z glasovi, glasov v zloge in te v besede. Primerna je za vsako družino in zlahka jo naredite sami. 📌📐📏

Zapisala: Maja Bertoncelj Smrekar


 

📚📚📚Moja hči je v prvem razredu razvila paničen strah pred branjem, ker ji ni in ni šlo (kasneje se je izkazalo, da ima disleksijo). Že pri dveh letih je poznala vse črke. Do šole ni kazala kakšne posebne volje do branja, v šoli pa se je takoj zataknilo, ker ji povezovanje črk in zlogov ni in ni steklo. Z branjem sploh ni hotela več niti poskusiti, zato sem ji naredila igrico. Na računalnik sem napisala približno 3 centimetre velike tiskane črke (pisava Arial), vso abecedo, in to sva skupaj razstrigli na kvadratke. Te smo dali v platneno vrečko in žrebali iz nje. Ko si potegnil listek ven, si povedal, katera črka je to. Pa smo se vsa družina igrali to kakšen teden.
💛
Sledil je 2. nivo. Zdaj sem napisala vse možne zloge: BA, BE, BI, BO, BU, CA, CE, CI, CO, CU, ... Spet sva razstrigli na kvadratke. Potem je kak teden ali dva veselo sortirala zloge k pripadajoči prvi črki - torej v vrsto B, BA, BE, BI, BO, BU; pa v naslednjo vrsto C, CA, CE, CI, CO, CU, in tako naprej vse do Ž. Zlaganje v urejene vrste je bilo že od nekdaj njeno veliko veselje. Vsakič, ko je vzela v roko listek z zlogom, je naglas izgovorila zlog.
💛
!!!(Ko otroku ponudimo listke z zlogi BA, BE, BI, BO, BU, mu seveda mi povemo, kako se to izgovori; prav tako kot mu povemo, kateri glas sodi h kateri črki. Pričakovati, da bo otrok avtomatično povezal črki v zlog, je povsem napačno izhodišče! Veliko je otrok, ki jim to ne steče povsem samodejno. Na začetku lahko otrok vleče listke, mi pa izgovarjamo. Moji hčeri je bila zelo všeč stara izštevanka - A, E, I, O, U, mame ni domu! To je deklamirala kot pesmico. Ko smo dodali zloge, je pa ponavljala -
BA, BE, BI, BO, BU,
mame ni domu!
CA, CE, CI, CO, CU,
mame ni domu!
DA, DE, DI, DO, DU,
mame ni domu!

Tako si je zapomnila zloge - kako se kateri zapiše in kako se izgovori.)!!!
💛
Ko je to že gladko teklo, je bil čas za 3. nivo: V platneno vrečko smo dali listke z zlogi. In smo spet žrebali. Kar si potegnil iz vrečke, si izgovoril. Sledil je prelomni 4. nivo: Iz vrečke si potegnil najprej en listek, izgovoril zlog, potem pa še drugi listek in izgovoril še ta zlog. Listka si položil enega zraven drugega in skupaj prebral oba zloga – na primer BA-CE. Dejavnost se ji je zdela sila zabavna, ker so bile te "besede" pogosto prav smešne, hkrati pa ni bila obremenjena, da bo kaj prebrala narobe, saj so bile besede tako ali tako izmišljene. Tu in tam pa se je seveda zgodilo, da je nastala kakšna znana beseda.
💛
To igrico smo se potem igrali kar nekaj časa in se vsakič pošteno nasmejali zraven. Čez čas je starejši sin po pomoti izžrebal tri listke in tako smo dobili besede s tremi zlogi in s tem prešli na 5. nivo.
💛
Kasneje smo dodali v vrečko po več kompletov zlogov in tako dobili besede, kjer se lahko zlogi tudi ponovijo. Na koncu smo dodali še listke s posameznimi črkami. Tako si lahko izžrebal na primer BA-N-GO. Potem je hči želela sama sestavljati svoje izbrane besede. Spet so morale črke in zlogi lepo v urejene vrste. In potem je lahko sama sestavljala MA-MI, DA-DI, BA-BI, DE-DI, pa vse do PO-KE-MO-N!
💛
Tako smo v nekaj mesecih skozi nivoje uspešno premagali njen paničen strah. 💪 Če zdaj pogledam nazaj, bi bilo takšne aktivnosti otroku idealno ponuditi povsem na začetku opismenjevanja in ne šele, ko/če se pojavijo težave in je otrok že frustriran. Branje zaradi disleksije sicer še kar nekaj časa ni bilo lahek izziv, ampak igra je pripomogla, da ni izgubila volje. Zdaj pri 14 letih izjemno rada bere – je pravi knjižni molj. Glasno branje je še vedno težavno, ampak nič zato. Glavno, da uživa v branju zase!📚📚📚


Ni komentarjev:

Objavite komentar