ponedeljek, 11. maj 2020

ODPRTO PISMO ŠOLSKI MINISTRICI IN RAVNATELJU

 (napisala mama dveh osnovnošolcev)

Spoštovana gospa ministrica Simona Kustec, spoštovani gospod ravnatelj,

odločitev je torej padla, 18. maja gredo obvezno v šolo učenci prve triade. S kakšnim namenom? Da se bodo več naučili? Da ne bodo prikrajšani za znanje? Socializacija (če se temu lahko tako reče)? Da jih psihično »zlomite« z neživljenjskimi ukrepi? Da si bodo zadnji mesec šolskega leta 2019/2020  za vselej
zapomnili po tem, da so se morali drug drugega »bati«? Da so se gibali po označenih koridorjih, držali varnostno razdaljo …? Pa ste prepričani, da je to pri tako majhnih otrocih sploh izvedljivo? A bo učitelj redar, varnostnik? Če bo učitelj striktno upošteval vaša priporočila in varnostne ukrepe, potem kaj več kot to ne bo mogel biti. Otroci niso roboti in tudi učitelji so le ljudje. Kaj pa pravijo razvojni psihologi?

V šolo bodo lahko vstopili otroci, za katere starši podpišejo izjavo, da ne kažejo znakov obolelosti s covid-19. Kaj pa tisti, ki bi morebiti virus vseeno imeli in kljub temu ne kažejo znakov? Kaj pa tisti, ki imajo npr. vročino in jih starši v stiski, ker potrebujejo varstvo, vseeno pošljejo v šolo po zaužiti dozi antipieretika?

Pri bistveno pomembnejših zadevah nas zdravstveni strokovnjaki nikoli ne vprašajo za mnenje, s pojasnilom, da nismo kompetentni. A zdaj pa smo postali kar naenkrat strokovnjaki, ki lahko presodimo in s pisno izjavo celo prevzamemo odgovornost? Presodimo, če je (ali če ni) otrok dovolj zdrav, da obiskuje šolo? In da je (ali pa ni) otrokov upokojeni stari starš, morda tudi kdo drug od družinskih članov, ki živi v istem gospodinjstvu in se bori s kronično boleznijo, dovolj varen tudi, če je otrok vsakodnevno izpostavljen (večji) skupini oseb? Sicer so zdravstvene omejitve zapisane v dokumentu »8. korespondenčne seje v letu 2020«, a tam navedena bolezenska stanja so veliko hujša od tega, kar je stroka do sedaj opisovala kot rizična stanja. Bolnike z opisanimi bolezenskimi stanji namreč ogroža že sezonska gripa! Torej hočete povedati, da je bila stvar do zdaj umetno prenapihnjena?

Vsa otroška igrišča so zaprta, omejeno je druženje oz. prepovedano druženje večjih skupin. A to pa ni sporno, da bo približno 15 otrok + učitelj/ica, ki se bo trudil/a otrokom dopovedati, da ne smejo stikati glav, vsaj polne 4 ure sede zaprtih v razredu? Ob dejstvu, da se bo mnogo razredov tudi delilo v manjše skupine, bo zadnjih 6 tednov mnoge otroke poučeval tudi čisto drug učitelj, ki otrokovega dela do sedaj sploh ni poznal. Da niti ne preidem na temo WC, ki je pri manjših lahko velikokrat izgovor, da se sprehodijo po šoli … Ali bo učiteljica šla za otrokom na WC, da bo preverila, ali ravna po predpisih? Ali mu bo omejila število obiskov stranišča? Ali je bo pol ostalo v razredu, da bo imela pod budnim očesom preostanek razreda - ali naj se preprosto raztrga? Ali pa bodo učenci morda dobili plenice, da ne bodo odhajali iz razreda?

Jutranje varstvo in podaljšano bivanje: starši, ki gredo v službo zgodaj zjutraj, bodo morali otroka pripeljati v jutranje varstvo. Ali bodo vsi učitelji prisotni tako zgodaj zjutraj, da bodo vsi zgodnji otroci lahko že od jutra pri svojem učitelju, ali se bodo pač malo premešali do takrat, ko se pouk začne zares po urniku? Starši, ki delajo od doma, bodo prav tako v okviru svojega delovnega časa dostavljali otroke v šolo. Prav tako podaljšano bivanje … Ali bo z učenci, ki bodo potrebovali ta način varstva, ostala njihova učiteljica, ali se bodo po rednem pouku spet pač malo pomešali do skupine 15 učencev? Ali zahtevate, da bodo učitelji prisotni s svojim razredom od npr. 6.30. do 16. ure, da se učenci ne bodo mešali med seboj?

Prehrana v šoli: bodo tudi zaposleni v šoli, od učiteljev do kuharjev, hišnikov, čistilk itd., podali pisno izjavo, da ne kažejo znakov okužbe, čeprav se bodo po priporočilih ves delovnik kuhali pod masko? Kaj pa, če je npr. kuhar/ica, ki bo 3x kihnil/a ob pripravi malice, okužen/a brez simptomov? Banalno, ampak še zdaleč ne toliko kot vsi vaši ukrepi, ki ste jih postavili glede zadnjega meseca šolanja za prvo triado.

Če je cilj socializacija, naj gredo v šolo vsi otroci, po običajnem starem sistemu, ker le tako bodo deležni normalne socializacije. To, kar pa je v planu od 18. maja naprej, pa še zdaleč ni socializacija, temveč psihično nasilje nad najmlajšimi in njihovimi starši! 


Vir: Pixabay


Razumem, da so mnogi starši v stiski, ker nujno potrebujejo varstvo za svoje otroke. Takšni najbrž tudi ne živijo skupaj s starimi starši oz. nimajo možnosti varstva pri starih starših. Moramo pa se zavedati, da v mnogih družinah živijo pod isto streho tri generacije, a ne zato, ker bi jim bilo tako ljubo, temveč zato, ker je tako »ceneje«, lažje … Ob tem naj spomnim na izjavo gospe Beović, ki je dejala, da pred začetkom šolanja priporoča razselitev v primeru, kjer v istem gospodinjstvu živijo tri generacije. SRAMOTA! Kam naj pa gredo, morda v kak dom upokojencev? V katerega od tistih, ki jih je virus nekoliko izpraznil? Torej tisti stari starši, ki se po priporočilu še niso razselili, ker jim gospa Beović še ni plačala najemnine za novo bivališče, bodo zdaj dodatno/ponovno ogroženi, saj so rizična skupina! Če bi malčki ostali doma, bi lahko bili brez težav v varstvu starih staršev, saj ob upoštevanju predpisov niso imeli stika z drugimi ljudmi in niso morebitni vir okužbe, zdaj pa … Zdaj pa se lahko zgodi, da bodo starši delali v popoldanski izmeni, otrok bo moral dopoldne v šolo, popoldne pa bo v varstvu pri – starih starših, ki so rizična skupina. Bravo!

Pa še eno vprašanje se mi poraja ob vsem tem. Ali bodo ti najmlajši res zamudili toliko učne snovi, če zadnjega meseca ne preživijo v šoli? Ali to pomeni, da bodo zdaj delali s polnim zagonom (no, smo že ugotovili, da učitelj ob redarski dejavnosti verjetno ne bo zmogel kakovostno nadaljevati učne snovi), da bodo nadoknadili vse zamujeno? Sicer pa, koliko so zamudili, saj starši menda po programu nadaljujemo učno snov na daljavo? Ali bo zdaj tako, da se bo morebitno zamujeno snov poskušalo »spraviti not« v dopoldanskem času v šoli, kar bo ostalo, pa bo popoldne za domačo nalogo in bomo starši doma še naprej učitelji, otrok pa cel dan v šoli in »v šoli«?

In če se del otrok ne bo vrnil v šolske klopi, kakšna bo podpora učiteljev? Ali jih boste raztrgali in bodo sočasno delali z obojimi - s tistimi doma in tistimi v klopeh?

Prosim, odprite oči in ne poskušajte na vsak način, z vso silo uničiti otrok, če vam je sploh kaj mar zanje in njihove družine. Nujno varstvo za otroke, ki ga res potrebujejo, se da urediti veliko manj stresno za učitelje, za tiste, ki bodo potrebovali varstvo, in tudi za tiste, ki bi šolanje brez težav do konca tega šolskega leta zaključili na način, ki smo ga sedaj že vsi dobro usvojili. Gre za otroke 1. in 2. razreda, pri katerih je ocenjevanje le opisno in po prvih priporočilih v teh časih niti ne obvezno, ter 3. razreda, za katere je bilo priporočilo ocenjevanja že podano, podobno kot za tiste, ki bodo šolanje lahko zaključili na daljavo. Tudi učitelji prve triade bi lažje opravili še ta zadnji mesec na daljavo, saj bi opravljali svoje delo in ne bi v zadnjem mesecu postali še policaji.

Mnogi otroci se veselijo, da se bodo lahko vrnili v vrtce, šole, da se bodo lahko spet družili s svojimi prijatelji. Glede na vsebino dokumenta »Higienska priporočila za izvajanje pouka v osnovni šoli (za učence prve triade in devetošolce) v času epidemije covid-19« to sploh ne bo druženje in igra, ampak dresura. Zdi se, kot da je osnovni namen poneumljanje otrok in priprava bodoče družbe, ki bo po vsaki podobni izkušnji bolj krotka in lažje vodljiva.

Iz vsega doslej zapisanega lahko torej sklepam le dvoje: ali se poskuša izvajati socialni eksperiment na najmlajših ali pa preprosto z virusom še nismo tako daleč, da bi bilo varno, da se otroci vrnejo v šole. A zakaj najmlajši? Če smo po mnenju stroke epidemijo premagali, naj se v šole vrnejo vsi učenci, in to na enak način, kot se je to počelo pred zaprtjem – torej brez nesmiselnih omejitev. Če pa je še nismo, pa naj tudi prva triada nadaljuje šolanje na daljavo.

Doslej smo v vseh medijih slišali le pozitivne besede, da je sistem šolanja na daljavo dobro stekel, čeprav so bili prvi tedni kar zahtevni. Vsi skupaj, tako učenci kot učitelji in starši, smo vložili veliko truda, da je sistem stekel. In po vsega 7 tednih 'odkrivate Ameriko' in za naslednjih 6 tednov, kolikor manjka do poletnih počitnic, forsirate nov način. Da trenutni način očitno ni tako slab, potrjujete s tem, ko ga ohranjate za otroke od četrtega do osmega razreda.

V poznih nočnih urah smo tudi prejeli obvestilo vodstva šole s pripetima izjavama in vprašalnikom. Vodstvo šole nam ob tem tudi sporoča, da se na »šoli /…/ zaveda/jo/, da bo ponovni prihod v šolo tako za /starše in otroke/ kot za /šolnike/ stresen in negotov«. Starši smo ob navedenih priporočilih, ukrepih in sistemu, ki se obeta, že sedaj v veliki negotovosti. In vi, ministrstvo za izobraževanje, forsirate ta »novi projekt«, čeprav veste in tudi šolniki se zavedajo, da lahko na mnogih otrocih pusti več škode kot koristi!

Za vse nas, ki ne živimo v mehurčku in se poskušamo držati zdrave kmečke logike, pač obstajata samo dve opciji: šola tako kot pred pandemijo ali pa poučevanje na daljavo tudi naslednjih šest tednov.

Lea S. V. (mama dveh šoolobveznih otrok, ki ju vaš »socialni poskus« različno obravnava)

26 komentarjev:

  1. Se strinjam in super zaključek. Tudi jaz vidim ti dve možnosti kot edini sprejemljivi. Če si sedaj v mesecu maju in juniju ne upajo odpret šole pod "starimi" pogoji, potem je bolje, da se za naslednje šolsko leto kar preusmerimo v pravo šolanje na domu, ne v to digtalizirano šolo na domu. Ali pa če ustavijo svet do nadaljnjega...

    OdgovoriIzbriši
  2. Se tudi jaz podpišem na to izjavo in sporočam da je bolje vsi ali nihče.. Otroku sploh mlajšim ne moreš dopovedati da se z sošolci ne bo smel objeti se igrati in družiti.. Otroci bodo psihično uničeni...

    OdgovoriIzbriši
  3. Seveda, vsi ali nihče,to je res stresno za otroke kot starše, toliko se sliši kaj se dogaja, meni se zdi da nas hočejo narediti za ovčke, tukaj nekaj ni v redu.

    OdgovoriIzbriši
  4. BRAVOOOO! KO BI LE NA VLADI UPOŠTEVALI IN JEMALI VAŠ ZAPIS RESNO!

    OdgovoriIzbriši
  5. Se strinjam.Upam da bodo gospa v parlamentu znala prisluhniti napisanemu!Nje pač očitno ni mar za naše malčke,...
    Mi pa bomo lahko trpeli in z otroci še kam hodili,...

    OdgovoriIzbriši
  6. Drži kot pribito! Sama grem delati v vrtec, ne razumite me narobe, iz finančnega vidika z veseljem, saj doma s čakanjem na delu ne pridem do minimalca, ampak pod kakšnimi pogoji? Brez maske, kot policist med otroki, po drugi strani, pa z veliko empatije in posluha za stisko otroka - priporočajo, da ga stisnem v objem in si grem potem z milom umiti roke. Hmmmm se človek res zamisli. Nedvomno bodo ekpirimentirali na naš, tako otrocih kot zaposlenih.

    OdgovoriIzbriši
  7. Bravo, mamica! Jedrnato zajeto čisto vse, kar nas čaka od ponedeljka dalje. Neživljenjska šola :(

    OdgovoriIzbriši
  8. Kako plitko razmišljanje ministrice za šolstvo. Manjka ji zraven diplome ogromno prakse z malčki in osnovnošolskimi otroci. To so občutljiva mlada bitja in vreča krompirja

    OdgovoriIzbriši
  9. Čista desetka! Se popolnoma z vsem napisanim strinjam, kot mama treh šolajočih in učiteljica 26 tih tretješolcev. Če bi starši, tudi tisti, ki so iz gospodarskih vod s polnimi denarnicami prisilili to vlado v ta prenagel in neumen ukrep, vedeli, v kakšno šolo in vrtec se vračajo njihovi otroci, svojih otrok zagotovo ne bi poslali v ta popolnoma policijski režim. Kot mama bom moje tri šolajoče pustila same doma na makaronih, v šoli pa varovala in opozarjala, česa vse ne smejo. Škoda, da bomo šolsko leto zaključili na otrokom neprijazen, stresen način. Otroci mislijo, da se bodo vrnili v isto šolo in se jim še sanja ne, kaj jih v ponedeljek čaka. Vemo, da je september najtežji mesec v šolskem letu, saj se moramo navaditi drug drugega, pravil... Letos ga bomo maja ponovili, podvojili! Čemu? Vem, v ozadju je zgolj in samo DENAR.
    Po 20.tih letih srčnega poučevanja se tega ponedeljka prvič ne veselim. V šolo grem jezna, razočarana, ker mi je končno jasno, da po tolikih letih dela v tej instituciji nimam popolnoma nobene besede. Z nami učitelji delajo kot s predmeti, ne, kot s superjunaki. Mi zmoremo ponižno sprejeti vse in še več, kar se nam naloži. Koliko časa še?

    OdgovoriIzbriši
  10. Se popolnoma strinjam. Tudi jaz imam prvosolcka, ne spim ponoči, jočem, ker se mi otrok smili kaj bo moral doživeti. To je ta vaš šola, učenje? Pa kje imate srce, da sedaj pošljete bolge otroke, male nič krive.. Imam možnost, da bi lahko ostal doma a ne sme, ker je šola obvezna. Doma imam starša stara 75 in 76 let. Tudi za njih to ni redu?
    Odprite srce in premislite ter pustite nase so čeke doma.

    OdgovoriIzbriši
  11. Jaz mislim,da bi morali iti vsi v šolo. Vse bo odprto,samo otroci ostajajo doma. Ma kaj res? In če nam to naredijo spet septembra? Naj šole zaprejo za zmeraj,pa je. ��‍♀️

    OdgovoriIzbriši
  12. Vesna 1979, tako je. Vse napisano je res, ampak OBVEZNO vsi v šole!

    OdgovoriIzbriši
  13. Popolnoma se strinjam z vsako napisano besedo. V stresu sem od trenutka, ko so nam napisali, da otroci morajo v šolo. Podpisati moram izjavo,da bom poslala otroka v šolo, s tem se pa NE strinjam!

    OdgovoriIzbriši
  14. Strinjam se z vsako napisano besedo!Nimam pravico, da se odločim, kar bi bilo najbolj varno za svojega otroka, moram podpisati izjavo s katero se ne strinjam in poslati otroka v šolo, ker je šola obvezna, a za ostale otroke pa ni...vsi se lahko šolajo od doma, prva tri razreda pa ne...a vsi vemo, da v prava dva razreda niti ni ocenjevanja...Noro, kaj se dogaja in noro, da starši ne moremo nič narediti, da bi zaščitili otroke!!!

    OdgovoriIzbriši
  15. Bravo! Jaz sem učiteljica v 3.razredu in se ponedeljka ne veselim, ker bo to zapor. Neživljensko!

    OdgovoriIzbriši
  16. Kdo na ministrstvu (po imenih) si je to izmislil? Koliko let ima pedagoškega dela za sabo? To nam določajo ljudje, ki nimajo stika z realnostjo?

    OdgovoriIzbriši
  17. Tudi jaz se močno strinjam z vsem napisanim.

    OdgovoriIzbriši
  18. Tudi sama delam v vrtcu in se veselim ponedeljka, bo malo drugače, veliko teh priporočil smo tako morali že do zdaj upoštevati,nekaj se jih bo pa prilagodilo otrokom. Drugače pa zakaj prva triada??? Ker vsi starši nimajo dedkov in babic,sedem let starega otroka pa ne moreš pustit samega doma cel dan...gospodarstvo se zaganja in večina staršev dela...razen tisti ki so nesrečno izgubili službe in tisti, ki celo življenje živijo na socialki....pa si dajte že dopovedat,pa nehajte iskat dlak v jajcih....kaj pa trgovke, ki so celo pandemijo stregle nas podivjane potrošnike,ki smo delali zaloge,kot da bo konec sveta, pa prvi mesec niti zaščitene v večini niso bile....potem bi tako morali zapreti vse trgovine, pa se naj vsak znajde, kakor ve in zna...nekdo je mastno plačan, da izdaja take zakone in uredbe, mi pa ne bomo spremenili nič. Sprijaznite se in se potrudite, da se bodo otroci vrnili v ljubeče in zaželjeno okolje.

    OdgovoriIzbriši
  19. Se popolnoma strinjam,vsi v šolo.

    OdgovoriIzbriši
  20. Se z vsem napisanim strinjam. Vsi v šolo in vrtec ali pa nobeden.

    OdgovoriIzbriši
  21. popolnoma se strinjam z Vami.Sem upokojena vzgojiteljica babica 4 vnukov in tukaj bi morali nujno nastopiti Psihologi kajti vsi otroci niso enaki in nekateri bodo to situacijo težko sprejemali.Sem za to da gredo v šolo vsi otroci ali pa nihče.Nihče ne vpraša staršev kako hoditi v službo kako delati če bo 1 otrok v šoli 1 pa doma .Celo vrsto je nelogičnih stvari ki se bodo pokazale že naslednji teden.

    OdgovoriIzbriši
  22. V šolo, vsi ali nihče! Kaj nas testirajo, nas preizkušajo, do kod seže naše potrpljenje. Ovce da, a neumne ne.

    OdgovoriIzbriši
  23. Super napisano in se z vsem strinjam!!! Tudi jaz imam dva šolarja, eden bo šel v šolo drugo bo pa doma. Res noro, kako butaste ljudi imamo na ministrstvu in v vladi.

    OdgovoriIzbriši