ponedeljek, 07. december 2015

FRIDOLIN - NOVI VEČJEZIČNI VRTEC V LJUBLJANI

(Originalni članek objavljen 6. 12. 2015 na Finance.si,avtorica Petra Šubic)

Večjezičnost, večkulturnost, sprejemanje in spoštovanje drugačnosti so glavne prednosti otroškega vrtca Fridolin, ki v Rožni dolini v Ljubljani deluje od oktobra. Otroke učijo angleško in nemško, v okviru vrtca pa ponujajo različne konjičke - od glasbe do športa. Vrtec je odprt do 18.00 ure.

»Glavna prednost našega vrtca je večjezičnost, saj od treh vzgojiteljic v vsaki starostni skupini ena z otroki govori angleško, druga nemško, tretja pa slovensko,« pravi lastnica in direktorica Katarina Cetinski. Delajo po metodologiji zvočne kopeli, kjer je temeljno pravilo, da ena oseba govori v enem jeziku. Otroški možgani delujejo tako, da jezik povezujejo z osebami, zato otrok ve, pri kom preklopi na kateri jezik.

Poleg večjezičnosti želijo otrokom dati širino. Ko bo otrok šel v šolo, želijo, da ve, da poleg Slovenije obstajajo še druge države in druge kulture. »Želimo, da otroci to širino in drugačnost sprejmejo in spoštujejo,« poudarja Katarina Cetinski.


Eno izmed njenih vodil pri vzpostavljanju vrtca je bilo zavedanje, da od 60 do 70 odstotkov osebnosti zgradimo v prvih šestih letih, v puberteti nadaljnjih od 20 do 30 odstotkov, deset odstotkov pa je prilagodljivih. Velikokrat se starši in pedagogi premalo zavedamo, kako pomembno je, v kakšnem okolju so otroci vzgojeni, dodaja.

»Dvanajst let sem delala v bančništvu, nekaj časa smo živeli na Dunaju, kjer sem pred štirimi leti rodila hčer Ano. Ko smo zanjo iskali vrtec v avstrijski prestolnici, sem dobila dober vpogled v tamkajšnje vrtce. Možev materni jezik je nemščina. Ko smo se preselili v Slovenijo, smo iskali večjezični vrtec s poudarkom na nemščini, ki jo v Sloveniji podcenjujemo, in angleščini. Slovenski vrtci so sicer kakovostni, a nisem našla večjezičnega in z vsemi vodili, ki jih uresničujem v Fridolinu. Po zamenjavi nekaj vrtcev sem se odločila sama odpreti vrtec,« pravi sogovornica.


Malo otrok, visoka kakovost

Zapolnjenih je pol mest. Prostora pa imajo samo za 26 otrok, in sicer za 12 v nižji starostni skupini in 14 v višji. Normativ za javne vrtce je 14 otrok v nižji starostni skupini, ki je od 11 mesecev do treh let, in 24 otrok v višji starostni skupini, torej od treh do šestih let.

»Želimo ohraniti kakovost, zato ne bomo vpisovali več otrok. Ostajamo pri majhnem nišnem vrtcu in se ne bomo širili,« poudarja sogovornica. Vpis jo je presenetil, saj so nižjo starostno skupino skoraj zapolnili, pri višji pa imajo še nekaj prostih mest.
Po dobrih dveh mesecih večjezičnega vrtca Katarina Cetinski pri hčerki opaža velik napredek pri angleščini. 

Dopoldanski program v vrtcu je v angleščini, popoldanski v nemščini, vseskozi pa je prisotna slovensko govoreča vzgojiteljica.


Tudi staršem želijo olajšati življenje

Vrtec deluje do 18. ure, znotraj vrtca pa imajo otroci še druge aktivnosti, od glasbenih uric, do raznih športov, da staršem teh aktivnosti ni treba dodatno plačati in jim po vrtcu otrok ni treba voziti na razne konjičke. Otroci so v vrtcu povprečno od osem do devet ur, saj pridejo šele po osmi uri.

Idejo za vrtec je dobila pred dobrima dvema letoma. Pripravila je poslovni načrt in zanosila, po nekaj mesecih po rojstvu drugega otroka pa priprave na vrtec nadaljevala. Najdlje je iskala lokacijo zanj. Našla je hišo v Rožni dolini, blizu živalskega vrta, Rožnika in avtobusnega postajališča. Enkrat na mesec gredo v gozd in sodelujejo s pedagogi gozdnega vrtca. Otroci v gozdu uživajo. Spomladi bodo v okviru vrtca hodili na jahanje.


Sogovornica ne razkriva, koliko je vložila v odprtje vrtca, niti cen, niti pričakovanih prihodkov v prihodnjem letu. »Vrtec ni dejavnost, s katero lahko veliko zaslužiš, in čeprav sodimo v višji cenovni razred, bom na koncu, ko bo vrtec poln, zadovoljna, če bom imela podobno plačo kot v banki. Zaslužek ni moj motiv za odprtje vrtca,« za konec pojasni Katarina Cetinski.


Ni komentarjev:

Objavite komentar