ALTERNATIVNE ŠOLE IN VRTCI

STARŠI V SLOVENIJI, KI NE ŽELIJO VKLJUČITI OTROKA V JAVNO OSNOVNO ŠOLO, IMAJO DVE OSNOVNI MOŽNOSTI:
1. ŠOLANJE NA DOMU
2. ZASEBNA OSNOVNA ŠOLA

SLEDI OKVIREN PRIKAZ, KATERE VRSTE ALTERNATIVNIH ŠOL (IN VRTCEV) IMAMO V SLOVENIJI DO SEDAJ.

POUDARJAM: TO NI NATANČEN POPIS USTANOV PO KRAJIH. POLEG TUKAJ NAVEDENIH OBSTAJAJO ŠE DRUGI WALDORFSKI IN MONTESSORI VRTCI IN ŠOLE, NE LE V DVEH NAJVEČJIH SLOVENSKIH MESTIH, AMPAK TUDI V OSTALIH REGIJAH, OBČASNO SE ODPRE ŠE KAKŠEN VRTEC/ŠOLA NA NOVO. MOJ NAMEN JE BIL, DA STARŠI DOBIJO OSNOVNI VTIS, KAJ JE NA VOLJO. 
NAJNOVEJŠE PODATKE ZA VAŠ OKOLIŠ PROSIM POIŠČITE SAMI.


Pokazatelj razvitosti družbe je med drugim tudi možnost izbire šolanja. V Sloveniji smo to izbiro dobili z osamosvojitvijo. Na pobudo staršev se je v Ljubljani leta 1992 odprla prva waldorfska šola. To je bila tudi prva zasebna šola oziroma prva šola s posebnimi pedagoškimi načeli pri nas.Na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport najdemo na tej povezavi besedilo o tistih zasebnih osnovnih šolah, ki izvajajo javno veljavni izobraževalni program.

Besedilo navaja šest ustanov:

1. Waldorfska šola Ljubljana, ki je začela s poukom v šolskem letu 1992/93; v okviru te šole izvajajo poleg rednega programa tudi prilagojen vzgojno-izobraževalni program waldorfske osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom (tako kot imamo tudi v javnem šolstvu OŠPP - osnovne šole s prilagojenim programom).

2. Osnovna šola Alojzija Šuštarja Ljubljana, ki je začela s poukom v šolskem letu 2008/2009; izvaja program katoliške osnovne šole kot organizacijska enota v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani.

3. Montessori inštitut Ljubljana je začel s poukom v šolskem letu 2010/11 in izvaja program zasebne osnovne šole montessori po posebnih pedagoških načelih. 

4. Zasebni vzgojno-izobraževalni zavod Waldorfska šola Maribor deluje kot samostojna šola od šolskega leta 2015/16 naprej, do takrat pa je bila organizacijska enota Waldorfske šole Ljubljana.

5. Vzgojno-izobraževalni zavod Antona Martina Slomška Maribor, Osnovna šola Montessori


6. Inštitut za celostno vzgojo in izobraževanje otrok LILA. 

V istem besedilu lahko najdete tudi povezave do izobraževalnih programov teh šol.Pri ustanovah izven teh treh skrbno preverite, preden otroka vpišete, ali je šola akreditirana s strani države. Če ni, se pozanimajte, kako boste lahko zagotovili, da bo imel otrok javno veljavno spričevalo o opravljenem obveznem šolanju.

Na nekaterih šolah brez akreditacije to rešujejo tako, da so otroci vpisani v javno OŠ in starši priglasijo šolanje na domu. Na javni šoli opravijo izpite in pridobijo spričevalo, obiskujejo pa alternativno šolo.

Druga pomembna stvar pri šolah brez akreditacije/koncesije pa so šolnine, ki jih morajo plačati starši, kajti država teh šol ne financira.WALDORFSKE ŠOLE IN VRTCI V SLOVENIJI


LJUBLJANA

Krovna organizacija waldorfskih šol in vrtcev v Sloveniji je Zavod za razvoj waldorfskih šol in vrtcev. Zavod deluje kot njihovo združenje, namen delovanja zavoda pa je razvoj, povezovanje in kvalitetno delo slovenskih waldorfskih šol in vrtcev ter ohranjanje in razvijanje načel waldorfske pedagogike.

Waldorfska šola Ljubljana ima te organizacijske enote:
-Enota Ljubljana: vrtec, OŠ in gimnazija
-Enota Žalec: Waldorfska osnovna šola in vrtec Savinja
-Enota Radovljica: Waldorfska osnovna šola Radovljica, vrtec Sončnica - Jesenice ter vrtec Čebelica – Radovljica

V Ljubljani deluje še Waldorfski vrtec Mavrica – na Prušnikovi ulici v Šentvidu, in sicer že od leta 1996.


MARIBOR

-Vrtec Mavrična dežela (Melje) pod okriljem Zavoda za razvoj waldorfske pedagogike Maribor.

-Zasebni waldorfski vrtec Studenček pod okriljem Inštituta Sofijin izvir.

- Waldorfska osnovna šola Maribor v Bresternici.

- Gimnazijski program se v Mariboru še ne izvaja. V OE Maribor so januarja 2012 sprejeli sklep o ustanovitvi enote "gimnazija" in trenutno poteka postopek pridobivanja soglasij za delo enote ter priprave kolektiva na širitev programa.


WALDORFSKI VRTCI V DRUGIH KRAJIH PO SLOVENIJI:

-Vrtec Kresnica v Bukovici (Primorska) - s šolskim letom 2016/17 je tu začela delovati še waldorfska osnovna šola.
-Vrtec Zlata ptica v Ajdovščini
-Vrtec Celje
-Vrtec Murska Sobota (Pomurje)
ŠOLA IN VRTEC MONTESSORI

Ljubljana: Montessori vrtec in osnovna šola Hiša otrok Dravlje delujeta kot enota Montessori inštituta.

Vrtec Akademija Montessori deluje že več let, s šolskim letom 2016/17 pa se mu je priključila tudi OŠ: IBMS Akademija Montessori - mednarodna dvojezična montessori šola. Vrtec in šola za zdaj delujeta na Tesovnikovi 27, verjetno pa se bodo morali v prihodnosti preseliti v druge, večje prostore, saj bo šola imela vsako leto več otrok.

Maribor: V okviru Zavoda Antona Martina Slomška delujejo montessori  vrtec, škofijska gimnazija, glasbena in baletna šola ter dijaški dom.

VrhnikaV okviru Vzgojno izobraževalnega zavoda montessori deluje vrtec Vrhniška hiša otrok.

Radovljica: V okviru Vzgojno izobraževalnega zavoda montessori deluje vrtec Gorenjska hiša otrok.
KATOLIŠKO ŠOLSTVO

Po podatkih iz leta 2012 je v državi 17 katoliških vrtcev, ena osnovna šola (Zavod Svetega Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani), štiri gimnazije in pet glasbenih šol.DRUGE ZASEBNE ŠOLE

Britanska mednarodna šola v Ljubljani

Vključuje tako vrtec kot osnovno in srednjo šolo, deluje pa zunaj slovenskega šolskega sistema in je povsem odvisna od (za naše pojme zelo visokih) šolnin. Podobno velja za primerljivi ameriško in francosko šolo, ki prav tako delujeta v Ljubljani.

Približno polovica otrok v vrtcu ter osnovni in srednji šoli je slovenskih, druga polovica pa mednarodnih, katerih starši v Sloveniji delajo oziroma bivajo. Vsi učenci imajo tudi pouk slovenščine.

Ključna razlika med zasebno in javno šolo je avtonomija: imajo popolno svobodo pri izbiri predmetnika, učbenikov, organizacije pouka in drugega dela, tudi izbire zaposlenih. To pomeni, da sami odločajo o tem, kaj delajo, ne pa nekdo drug, četudi še tako dobronameren, ampak pač nekako abstraktno, ne pa v živem stiku z njihovimi učenci in njimi samimi. 

Več o tej šoli lahko preberete na tej povezavi.

Članek je iz leta 2012. Novejšega vira nisem našla.NOVEJŠA ZASEBNA OŠ, KI JE PRED KRATKIM AKREDITIRANA S STRANI MIZŠ:


OŠ Lila

Šola temelji na principih Vzgoje za življenje (angl. Education for Life), po katerih v svetu že 40 let deluje manjše število zasebnih in tudi javnih šol. 

Takole se predstavijo na svoji spletni strani:

V primerjavi z javno šolo nudimo otrokom bolj celosten vzgojno izobraževalni proces, ki načrtno razvija telo, čustva, voljo in um.
Poleg klasičnih šolskih predmetov v okviru dveh dodatnih predmetov (osebni razvoj, spoznavanje in razumevanje drugih) čas posebej namenjamo razvijanju čustvene inteligentnosti, veščin timskega dela, vodenja, komunikacije… 
Pouk ni omejen na šolske ure, kar učitelju dopušča, da sledi pozornosti in navdušenju otrok ter po potrebi podaljša oz. skrajša učne enote. Tak način poučevanja učiteljem omogoča več avtonomije in kreativne svobode pri delu. Velik poudarek je na učenju tehnik koncentracije, izboljšanja spomina, sproščanja…

»Bodimo kot otroci, v vsakem trenutku usmerjeni v iskanje rešitev in sodelujmo ter se dopolnjujmo odprtih src ter umirjenih dialogov. Bodimo šola luči oziroma svetlobe,« pravi Jasna Grabeljšek Skočir, ravnateljica OŠ Lila.

Šola za zdaj deluje v Ljubljani, nastajajo pa podružnice v Novem mestu, Mariboru in Pomurju.
Pregled sem naredila z namenom prikaza, katere možnosti pri nas trenutno obstajajo. Več o posamezni pedagogiki ali o posamezni ustanovi boste brez težav našli na spletu.


15 komentarjev:

 1. Waldorfskih vrtcev je v Ljubljani već...

  OdgovoriIzbriši
 2. Hvala, Sara. Na spletu sem uspela najti samo te. Če mogoče imate podatke pri roki, npr. povezave do njihovih spletnih strani, bi bilo zelo lepo, če jih prilepite kar tukaj v komentar.

  OdgovoriIzbriši
 3. Pozdravljeni,

  mene pa zanima kaj ste mislili s tem "nižjim izobrazbenim standardom" pri waldorfski šoli. Mogoče otrokom res ne polnijo glav z neskončno goro podatkov, dobijo pa ogromno drugega znanja, ki jim bo prišel bolj prav v življenju.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ta tekst sem vzela direktno s strani MIZŠ. mislim, da to pomeni, da ima ta waldorfska šola poleg rednega programa tudi prilagojen program za otroke s posebnimi potrebami, tako kot ga imajo javne OŠ. Včasih smo jim rekli 'posebna šola', danes pa se jim reče OŠPP-osnovna šola s prilagojenim programom.

   Izbriši
  2. Žal ne drži. Takega programa nam ne dovolijo. Mislim, da piše, da izpolnjujemo minimalne zahteve za izobrazbeni standard.

   Izbriši
 4. Na Vrhniki je tudi Montessori vrtec, ki se imenuje Vrhniška hiša otrok.
  http://www.preprostomontessori.si/gho/vrhniska-hisa-otrok/

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala, Tea. Ta članek nima namena ponuditi izčrpnega popisa vseh tovrstnih ustanov v Sloveniji, ampak bolj pregled, katere vrste alternativnih programov so na voljo poleg javnih. Lep pozdrav :)

   Izbriši
 5. Lahko vprašam za obalo ? Je kaka osnovna šola ? Hvala Tina

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Kolikor sem seznanjena, sedaj ni še nič. Se pa ustanavljajo iniciative po raznih krajih v Sloveniji, lahko da je tudi v vašem koncu že takšna. Najlažje se povežete, vsaj po mojih izkušnjah, na facebooku. Če nimate fb profila, se vam ga splača ustvariti prav za ta namen. Na fb je zelo veliko skupin v zvezi z različnimi temami, tudi s starševstvom in šolstvom. Tam najlažje izveste, kaj se dogaja, spoznate ljudi, ki razmišljajo podobno kot vi, se povežete. Iniciativo za šolo lahko začnete ustanavljati tudi sami s še par somišljeniki v vaši regiji. Vse alternativne šole so nastale po tej poti - na pobudo nekaj entuziastičnih staršev in/ali učiteljev. Tisti, ki jim je že uspelo ustanoviti šolo (naštete v članku zgoraj in druge)vam bodo lahko pomagali z informacijami.
   Fb skupine o šolstvu:
   https://www.facebook.com/groups/467779133250646/
   https://www.facebook.com/groups/920264174694499/

   Izbriši
  2. Na Obali se ustanavlja Lila Obala. Dobrodošli.
   Lp.

   Izbriši
 6. Tudi v Mariboru je bila v Mariboru ustanovljena Osnovna šola Montessori v Zavodu Antona Martina Slomka in deluje od 1. septembra 2016.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Sama sem hotela sina prestaviti v Waldorfsko šolo v Lj. (sem pisala že drugje o tem), pa ga niso sprejeli.
   Bi samo opozorila, da ne bo še katera mama razočarana, ker sprejmejo otroke, ki jih oni izberejo kot "prave"
   za njih, kaj šele z odločbo, to pa takoj vprašajo. Naš nima odločbe, pa ni bil sprejet, ker ni imel ritma,
   očesnega stika, ni pravilno rešil nekega postopka na intervjuju....Še danes ne razumem, in sem se počutila
   zelo slabo, še bolj pa sin, ki si je želel tja. Sedaj je že 5 let od tega, se prebijamo v javni šoli, vendar
   tudi v zasebnih šolah ni pričakovati boljšega odnosa. Mi smo doživeli veliko slabši odnos, hujše razočaranje,
   kot pa v javni. Prav ponižanje, da nisi sprejemljiv za njih. Vem, da v Škofijski šoli ne vzamejo otrok mam
   samohranilk, takšno izkušnjo je imela ena od mojih prijateljic. Več je možnosti, če otroka vpišeš že takoj
   v 1. razred, vendar tudi ni nujno, da bo tvoj sprejet, bo pa sprejet drugi, ki jim bolj ustreza. Zakaj? Ker
   lahko zasebne šole izbirajo otroke in starše in ne obratno, tako kot je v tujini. Žal, morala sem povedati
   tudi to resnico in ne morem biti tiho. Lep pozdrav

   Izbriši
  2. Spoštovana gospa, žal mi je,da imate takšno izkušnjo. Ampak mislim, da delate strokovnim delavcem šole krivico. Dobro poznam postopek sprejemanja otrok na wšlj, kamor sta hodila oba sinova. Pet sestankov pred prijavo za vpis šola organizira zato, da starše podrobno seznani z načinom dela in specifiko pedagogike. Ker država ne pomaga prri ustanavljanju in širjenju enot, je šola prostorsko omejena na dve paralelki. prijav pa je mnogo več.Žal je potrebno oblikovati nekakšne kriterije za sprejem. Seveda do osebnih pogovorov sploh ne pride, če starši ne sprejemajo bistva pedagogike. Zato pet predhodnih sestankov, kjer določeni odstopijo, ker ugotovijo, da se z načeli ne strinjajo. Kot waldorfski pedagogi večkrat poudarjajo, je vsak otrok primeren za njihovo šolo, žal pa ni primeren vsak starš. Možno je, da se ne strinja, da v prvi triadi ni domačih nalog ali da so ŠVN obvezne... Poleg tega imajo prednost prri vpisu otroci iz waldorfskih vrtcev, tisti, ki že imajo brate in sestre v šoli in jasno, otroci zaposlenih. Mislim, da ste zaradi užaljenosti do šole krivični. Poudarja, da vsako leto pispe mnogo več prijav, kot je prostih mest in jih je treba na žalost skoraj polovico zavrniti. Seveda specialni pedagogi kdaj predlagajo tudi odložitev šolanja za eno leto. To, da bi izbirali le "prave otroke" je neprijazno klevetanje zaradi vaše užaljenosti. Seveda takoj vprašajo za odločbo, sploh, če otrok ne prihaja v prvi razred, ker je v vseh razredih takih otrok že veliko in še enega že po pravilih ne bi mogli več sprejeti. Da zaključim, Waldorfska šola Ljubljana je šola z največjim deležem otrok s posebnimi potrebami. Zaradi prostorske omejenosti mora vsako leto zavrniti skoraj polovico prijavljenih otrok. Nekateri starši že med uvodnimi predavanji ugotovijo, da to ni prava šola za njihove otroke, nekateri to spoznajo med osebnim pogovorom. Tudi pedagogi lahko v osebnem pogovoru s starši spoznajo, da se v ključnih pogledih na waldorfsko pedagogiko ne ujamejo in predlagajo drugo šolo, enako lahko ocenijo, tudi na podlagi ritma in še mnogih opažanj na osebnem srečanju z otrokom, da bo otrok potreboval odločbo in da je razred že preobremenjen s takšnimi otroki.

   Izbriši
 7. Lahko bi pa naredili podružnico ali razširili prostore in bi potem lahko omogočili dodaten oddelek.

  OdgovoriIzbriši